Homenatge de Calella a les Carmelites Vedruna

Després de 155 anys de presència de les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna a la nostra ciutat de Calella, el mes de maig de 2021 la comunitat de religioses present a l’Hospital Comarcal de Sant Jaume va tancar definitivament les seves portes, per la impossibilitat per part de la congregació a enviar-hi nous membres després de la defunció de la germana Magda Plandiura el passat 24 d’abril.
Per expressar l’agraïment de la ciutadania al servei realitzat per les religioses durant aquest més de segle i mig, l’Ajuntament i la Parròquia de Calella, juntament amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, divendres 28 de maig a les 19h es va celebrar un Acte d’Homenatge a l’església parroquial de Santa Maria i Sant Nicolau, seguit d’una missa d’acció de gràcies a les 20h.

La Congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna, va estar íntimament lligada a la fundació de l’Hospital, seguint el carisma de la fundadora, Santa Joaquima de Vedruna (1786-1854, canonitzada el 1959), al servei dels malalts més pobres.

A Calella hi ha estat present des de 1886, quan l’Ajuntament va demanar a la Germana Paula del Puig, natural de Malgrat i Germana General, que es fes càrrec del centre. Anteriorment, pel que es coneix,  hi havia hagut un matrimoni que es cuidava dels ingressats i que pernoctaven al centre, anomenats “els hospitalers“. Els frares Caputxins també hi habitaren un temps.

Des de l’inici les Germanes el van acceptar com un lloc idoni per oferir servei als desafavorits, acollint-el com si fos propi. Fins i tot treballaven per poder subsistir, planxant i cosint per la gent benestant de la Ciutat.
Des de l’any 1976, amb la vinguda del primer metge de guàrdia Dr. Ricard i la Gna. Dolors Pujol, es va començar a fer petites passes perquè es posés en marxa la modernització de l’Hospital.

Des de sempre els calellencs han mostrat gran estima per aquest centre, col·laborant en petits serveis, però molt valuosos, com fer companyia als malalts, passejar-los, llegir-los el diari o fer aportacions econòmiques per millores del lloc o estris i materials per les cures.

Agraïm a totes les Germanes que han fet posible aquests serveis durant tant de temps. Tenim especialment presents les germanes que han fet el traspàs a la nostra ciutat: la germana Pilar Capdevila i Gallart, la germana Pilar Manresa i Nualart i la germana Magda Plandiura Boglio.

Comparteix

També us pot interessar...