Comunitats Religioses

Actualment a data de juliol de 2021 a Calella tenim dues comunitats religioses femenines que són presents a la ciutat des de fa molts anys. Al llarg de la seva història amb nosaltres han fet diversos serveis. La Companyia de Maria, en principi dedicada a l’educació escolar i posteriorment a la col.laboració en entitats socials de caire voluntari, i les Filles de Sant Josep, sempre al servei del món del treballador, especialment de la dona, tant de la promoció de tallers i petits projectes empresarials per treballadores, com en temes d’acollida i de guarda pre-escolar, més enrere en el temps.

Altres comunitats també presents a Calella durant molts anys i que darrerament hem acomiadat són la comunitat de Carmelites Vedruna de l’Hospital i la comunitat dels Pares Agustins al carrer Balmes.


Companyia de Maria

La fundadora
La companyia de Maria va ser fundada per Joana de Lestonnac (Burdeos, 1556-1634), canonitzada per Pius XII l’any 1950.
Ella és per a l’Església i la Companyia de Maria Nostra Senyora, un testimoni profètic de vida i de fe. El seu carisma i el nostre és: “Ser Educadora de la Fe generant Obres de Justícia”. Amb aquest impuls de l’Esperit ple de gràcia, va obrir nous camins en aquells temps tan difícils, amb un estil de vida diferent a favor de la Vida Religiosa, dels infants, joves, dones i mares. Així va refermar la dignitat que pertany a tot ésser humà femení. Al morir va deixar trenta escoles a França.
I encara les arrels es van estenent al segle XXI arreu del món “donant la mà” segons les necessitats de cada país, cultura, religió i lloc.

A Calella
Som a Calella desde 1862, quan es va obrir un col·legi-internat per mediació de la nostra comunitat de Barcelona. Durant molts anys ens vàrem dedicar a l’educació femenina, i mixta a partir de mitjans dels 70.
Més tard vàrem seguir i seguim amb el mateix lema però més enllà de les escoles.
En aquests moments a Calella som la Pilar, l’Assumpció, la Mª Teresa i la Roser, estem molt integrades al poble i col·laborem amb les parròquies de Calella i Poble Nou amb molta il·lusió, ganes i alegria.
Amb Maria, dona plena d’Esperança, Mare de tots nosaltres, i amb Joana, seguirem portant “la flama encesa” tot anant creixent, caminant en Comunitat Creient, Fraterna i Solidària, sent portadores de la creativitat evangélica.
Amb goig diem: SÍ!!!… , Gràcies!!!…, Endavant!!!…

“Faré una nova gesta, que ja comença a despuntar. No us n’adoneu?” (Isaïes 43, 19)


Comunitat de les Filles de Sant Josep

El nostre carisma
El Carisma de la Congregació és el de Natzaret, neix de la contemplació del misteri de Crist vivint en familia i treballant en tasques senzilles, dignificant així el treball humà. La nostra missió és evangelitzar des del món del treball, especialment amb les dones treballadores. El més important de la nostra tasca és respondre a la vocació a la que Déu ens convida a viure cada dia, amb la persona individual i concreta que tenim al davant.

Les germanes
L’actual comunitat de les Filles de Sant Josep està formada per les germanes Puri Rojo, de Madrid, Adoración Gordo (Dori), de Cantàbria i Ana Fonseca, de Galicia. Totes hem passat per diferents destinacions que ens han enriquit, però estem molt contentes d’estar a Calella pel que significa ser el primer lloc a Catalunya de la Congregació, sobretot per poder agraïr i compartir amb la seva gent el que som i vivim.

El nostre fundador
Les “Serventes de Sant Josep” i les “Filles de Sant Josep” som el fruit d’un somni, desig i inquietud d’un home que en el segle XIX va escoltar el clam del món del treballador que demanava llibertat i igualtat de drets i oportunitats. Francesc Xavier Butinyà neix a Banyoles el 1834, fill d’una familia cristiana i treballadora, que disposava d’una petita empresa de cànem i lli.
Als vint anys fa opció de vida religiosa i entra formar part de la Companyia de Jesús. Tot i la llarga dedicació a l’estudi i la reflexió, no deixa mai d’interesar-se per la situació del món del treballador, especialment la dona. És una època de gran inestabilidat, crisi i incertesa social, laboral i política a Espanya i Europa.
Desde l’experiència del treball artesanal que va viure a casa seva, Butinyà hi va veure, amb els ulls de la seva vocació, “la casa de Nazaret’. Així anomenarà les nostres cases “Tallers de Natzaret”.

Els Tallers de Natzaret
Jesús, Josep i Maria al taller són el nostre model de vida i treball. Estem cridades a contemplar Déu en la vida rutinaria del treball, a familiaritzar-nos amb allò més humil, petit, senzill i quotidìà, sense relleus, a posar accent no tant en el que fem sino en el com, perquè i per qui ho fem. Trobem i acompanyem el germà per mitjà del treball, así és com volem seguir a Jesús.
El treball, per petit i humil que sigui, és revestit de la dignitat que li dóna la nostra missió, que és evangelitzar des de i amb la feina, especialment a la dona. Tots els nostres projectes cerquen la resposta a aquest desig.

Una mica d’història de les fundacions
La primera josefina del Taller va ser Bonifacia Rodríguez, a Salamanca, l’any 1874. Juntament amb altres germanes i algunes dones acollides, es guanyaven el pa de cada dia amb petites feines artesanals.
Aquest grup creixarà aviat i també arriba a Catalunya. La primera casa de la Congregació a Catalunya seria a Calella, on Xavier Butinyà organitzaria una comunitat amb quatre germanes, que es va inaugurar el 13 de febrer de 1875. L’any següent obriria un nou Taller a Girona a la casa dels jesuites i el 1877 tindrien la primera superiora general Maria Isabel de Maranges. El nom de “Siervas de San José” serà aleshores a casa nostra “Filles de Sant Josep”.
Actualment estem presents en diferents llocs del món: Argentina, Paraguay, Uruguay, Brasil, Ecuador, Colombia, Guatemala, Mèxic, E.E.U.U., Angola, Camerún i Espanya.

Els Tallers a Calella
A Calella, els tallers estaven relacionats principalment amb la cura de la roba i el sector tèxtil, com ara arranjaments de costura i planxa o petits telers. Però sempre segons el carisma religiós de donar respostes a les necessitats del moment, i en la nostra línia d’atenció al treballador, ens varem obrir a altres serveis, com ara la vetlla de malalts a domicili o desde finals dels anys 60 un servei de guarderia per als fills dels treballadors, que en aquella època a Calella varen multiplicar-se degut a l’increment de la hostaleria. Desde l’any 1971, que es va reconèixer com a parvulari, fins el 2004, que va cessar el servei, varen fer curs uns vint infants per any entre 2 i 6 anys d’edat.
A partir d’aleshores es va plantejar obrir de nou casa d’acollida, que es va iniciar al 2011 i que s’acabaria concretant amb un nou projecte, CRÈIXER, al 2015, obrint-se també a un nou servei necessari, el de la neteja, en forma de projecte de microempresa, NOVALLAVOR S.L.
També comptem amb un projecte internacional, TRABAJO Y DIGNIDAD, que vol ser la plataforma base de tots els projectes de promoció i tallers, microempreses socials de producció arreu del món: www.trabajoydignidad.org

Actualment
Seguim atenent a la dona treballadora inmigrant en la recerca de treball, evangelitzant des de l’acollida oberta, propera i fraterna a totes les persones que ens arriben a la comunitat, acompanyant-les en les seves realitats i oferint formació des del projecte CRÈIXER.
Amb la mateixa vocació i criteri evangelitzador col·laborem també amb l’animació de la parròquia mitjançant els cants a l’Eucaristia i fomentant-hi un grup coral. Tanmateix dediquem una bona part del nostre temps a Càritas.


Carmelites Vedruna

Homenatge de Calella a les Carmelites Vedruna
Després de 155 anys de presència de les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna a la nostra ciutat de Calella, el mes de maig de 2021 la comunitat de religioses present a l’Hospital Comarcal de Sant Jaume va tancar definitivament les seves portes, per la impossibilitat per part de la congregació a enviar-hi nous membres després de la defunció de la germana Magda Plandiura el passat 24 d’abril.
Per expressar l’agraïment de la ciutadania al servei realitzat per les religioses durant aquest més de segle i mig, l’Ajuntament i la Parròquia de Calella, juntament amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, divendres 28 de maig a les 19h es va celebrar un Acte d’Homenatge a l’església parroquial de Santa Maria i Sant Nicolau, seguit d’una missa d’acció de gràcies a les 20h.

La Congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna, va estar íntimament lligada a la fundació de l’Hospital, seguint el carisma de la fundadora, Santa Joaquima de Vedruna (1786-1854, canonitzada el 1959), al servei dels malalts més pobres.
A Calella hi ha estat present des de 1886, quan l’Ajuntament va demanar a la Germana Paula del Puig, natural de Malgrat i Germana General, que es fes càrrec del centre. Anteriorment, pel que es coneix, hi havia hagut un matrimoni que es cuidava dels ingressats i que pernoctaven al centre, anomenats “els hospitalers“. Els frares Caputxins també hi habitaren un temps.
Des de l’inici les Germanes el van acceptar com un lloc idoni per oferir servei als desafavorits, acollint-el com si fos propi. Fins i tot treballaven per poder subsistir, planxant i cosint per la gent benestant de la Ciutat.
Des de l’any 1976, amb la vinguda del primer metge de guàrdia Dr. Ricard i la Gna. Dolors Pujol, es va començar a fer petites passes perquè es posés en marxa la modernització de l’Hospital.
Des de sempre els calellencs han mostrat gran estima per aquest centre, col·laborant en petits serveis, però molt valuosos, com fer companyia als malalts, passejar-los, llegir-los el diari o fer aportacions econòmiques per millores del lloc o estris i materials per les cures.

Agraïm a totes les Germanes que han fet posible aquests serveis durant tant de temps. Tenim especialment presents les germanes que han fet el traspàs a la nostra ciutat: la germana Pilar Capdevila i Gallart, la germana Pilar Manresa i Nualart i la germana Magda Plandiura Boglio.