Arquitectura i imatgeria del Temple Parroquial

L’arquitectura del temple

Si bé va ser erigit en estil gòtic tardà (1539-1564), actualment conserva l’estil neoclàssinc amb detalls barrocs de quan es va restaurar i ampliar degut a la caiguda  del campanar sobre el temple  (1755-1785).

La planta de l’església té forma de creu llatina, d’una nau, amb creuer, a l’esquerre del qual es troba la petita capella del Santíssim, i absis poligonal, seguint  el model barroc derivat de Sant Felip Neri de Barcelona.
Té cinc trams de volta, amb dos de desiguals, els braços del creuer. La intersecció d’aquest és coberta amb una cúpula semi-circular.
Entre els contraforts de la nau central s’obren quatre capelles a cada costat, que són travessades per dos passadissos respectivament i separades per  uns passos d’arc de mig punt.

A l’atri (espai de l’entrada) es troba a mà esquerra un espelmatori a les parets del qual hi estan reproduïdes les imatges principals del temple en rajoles de ceràmica. A sobre de l’atri, el cor, prolongat pels laterals amb tribunes sobre les capelles.

Un entaulament corre sobre les pilastres al voltant del temple, recolzant l’inici de la volta.
L’edifici és il.luminat pel rossetó gran de la façana principal i dues finestres posteriors a cada costat.

La façana

Destaca el tester semicircular amb laterals decreixents i el rossetó central, realitzat per Pere Cànoves i dedicat a St. Quirze i Sta. Julita. La portada és arquitravada (de línea recta) amb frontó trencat. A sobre d’aquesta es troba una fornícula, on recentment s’hi va col.locar una figura de St. Nicolau.

La portada, d’estil barroc plateresc, anomenada dels Apòstols, consta d’un retaule de pedra amb intercolumnis ocupats amb nínxols amb les testes dels dotze apòstols, obra de Jean de Tours. Havia estat al presbiteri fins que en restaurar el temple de la caiguda del campanar (1747) es va aprofitar per embellir l’entrada.

El campanar

El campanar, de 47 metres d’alçada, és de base quadrada amb cos superior octogonal irregular, que està dividit en dos sectors per una motllura, el superior dels quals té finestres d’arc de mig punt, estretes alternades amb amples, una a cada cara, i queda coronat per una cornissa motllurada i un terrat amb balustrada. Al damunt hi ha una torrella també octagonal també amb finestres a cada costat i una cúpula de vuit sectors triangulars coberta de rajoles vidriades vermelloses. L’escala que hi puja al seu interior és d’bra, arrapada a les parets, amb alguns replans.

La imatgeria del temple

Obres de Jaume Martorell:
Sant Crist, 1942
Dolorosa al peu de la creu (La Pietat), 1947
Crist Jacent, 1955

Obres del taller Campanyà-Reixach:
Sagrat Cor de Jesús, 1946
Mare de Déu del Sagrat Cor, 1954
Mare de Déu de Fátima, comprada per Mn. Jou i sr. Pomarola, 1957

Obres de Nolasc Valls:
La Puríssima , donació de la vídua Janer, 1942
L’Assumpció, 1952

Santa Llúcia, Talla de Josep M. Brull comprada pel sector tèxtil, 1947
Sant Antoni de Pàdua, donació del ram de la construcció
Sant Josep, regal del ram dels fusters

Mare de Déu del Roser  a l’atri, donació de particular al 2018


Comparteix

També us pot interessar...