Càritas

On som

En descriure els diferents serveis concretem on estem ubicats. La majoria de llocs són locals parroquials, però el nostre domicili social és al c/ Església, 51 Calella, 08370 Tel. 93 769 45 06 caritas.calella@gmail.com

Serveis

A Calella ens decantem més per una Càritas de promoció i reinserció que no pas per una de merament assistencial, tal com ho hem demostrat al llarg dels anys.

Acollida
El primer que oferim és atenció a qualsevol persona que truca a la nostra porta. Fruit d´escoltar-la, si està al nostre abast l´ajudem, i si no ho està, la derivem a Serveis Socials de l’Ajuntament, amb qui col·laborem estretament, a fi de que sigui atesa pels professionals que puguin estudiar la millor manera d’actuar.
Aquest servei d’Acollida, el fem al local del c/ Església, 51 de dilluns a divendres de 10 a 13h Tel. 93 769 45 06

Centre de distribució d’aliments
Pensant en la dignitat de la persona, aquest servei està basat en el sistema de punts, sempre d´acord amb el nombre de membres de la unitat familiar, i funciona com un economat on l´usuari pot triar i adquirir els productes que necessiti dins de la gama de que disposem i dels punts que se li hagin assignat.
La comunicació amb l’Ajuntament és molt fluida i són els assistents i educadors socials els qui un cop analitzats els casos ens fan les oportunes derivacions.
Tot el producte ens ve donat per l´Unió Europea, Banc dels Aliments, IRPF (la creueta finalitats socials de la renda), El Gran Recapte (a Calella al 2017 es van recollir 23 tones i van colaborar 142 voluntaris), campanyes als centres educatius de la ciutat, especialment per Nadal, i alguns donatius particulars. Si mai ens falta quelcom de bàsic comptem també amb el suport de l’Ajuntament.
Aquest darrer 2017 hem ajudat a 341 famílies a la nostra ciutat.
El Centre está situat al c/ Balmes 141, on atenem els usuaris els dimarts, dimecres i divendres de 17 a 20h Tel. 685 07 44 18

Assesoria Jurídica a Immigrants
En el seu moment vam detectar que una necessitat important en el col·lectiu dels immigrants era l´assessorament jurídic en aspectes bàsics com ara documentació, permisos, reagrupament familiar… Des d’aleshores un especialista ve cada dijous de 9 a 12h al c/ Església, 51 per atendre totes les consultes que se li formulen.

T.A.L.C. el Taller D’acollida Lingüística i Cultural
Aquest curs fonamentalment dóna classes de català a immigrants. El període lectiu será enguany d´octubre a abril ambdós inclosos, els dimarts, dimecres i dijous de 19 a 20h als locals del c/ Jovara, 102. Procurem estar coordinats amb l´Escola d´Adults de l´Ajuntament.

Rober de Segona Mà
Tenint sempre present la dignitat de la persona, aquest servei està ideat com a rober-botiga, de manera que l´usuari tria les peces del seu gust i se les queda per un donatiu simbòlic, que arribat el cas no se li demana (si ve derivat d´acollida o de serveis socials). Tota la roba ha estat revisada i està en perfecte estat. En altre cas ja no va a la botiga si no que es dóna juntament amb els sobrants a Roba Amiga, que al seu torn fa una segona tria i una part va a països del tercer món i l´altra es recicla.
Res del que ens arriba es llença. Això fa també que de mica en mica anem captant gent interessada per un sistema de consum més sostenible i solidari.
El procés comença amb la gent que ens dóna la roba. Gràcies a ells l´any passat vam poder atendre 2.700 persones que van poder aprofitar més de 6.000 kg de roba i a més vam donar 471 sacs a Roba Amiga. També vam entregar material infantil com ara cotxets o trones. Estem al c/ Raval 2, de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 17.30 a 20h.

Habitatge
En aquest camp tenim una doble línia d´actuació. D’una banda formem part del Patronat de la Fundació Hàbitat Solidari, nascuda ara fa vint anys de la mà de Càritas Calella, avui ja sota l’empar de l´Ajuntament i que preveu acabar l´any gestionant prop de cent vivendes.
D’altra fem ajuts econòmics directes en temes de lloguers i subministraments, fonamentalment en col.laboració amb Serveis Socials.
L´any passat en aquest capítol es van atendre 80 famílies. Per qualsevol qüestió relacionada amb habitatge cal anar a Acollida. Si voleu contactar amb la Fundació, està al c/ Jovara, 149 de dilluns a divendres de 9 a 14.30h Tel. 93 769 76 80

Gent Gran
Per aquest nombrós col.lectiu tenim el programa Apadrinar un Avi, des del 2016, que posa en contacte jovent de quart d´ESO amb gent gran de les residències a qui visiten setmanalment compartint experiències i afecte.
També per a ells cel.lebrem un dia especial, la Festa de la Gent Gran que al 2018 serà el diumenge 13 de maig.
I aquest curs 2017-18 tenim a més l’objectiu de desenvolupar tres nous programes:
Ser gran amb dignitat, adults voluntaris que visitaran ancians a residències o domicilis particulars, en aquest darrer cas enviats per Serveis Socials o CAP, oferint acompanyament, escolta, conversa i afecte.
A prop, acompanyament telefònic a persones grans que viuen a casa seva.
Grans experts, on es tracta de col.laborar amb persones grans en preparar una presentació per infants de primària tot explicant el seu antic ofici.

Campanyes extraordinàries
Malgrat que la nostra tasca fonamental es centra en les necessitats de la nostra ciutat, de cap manera podem restar indiferents a determinats esdeveniments o catàstrofes, passin on passin. En aquets supòsits endeguem campanyes extraordinàries de suport per ajudar els damnificats. El 2017 animats per l´estada a Calella de la Creu de Lampedusa hem enviat un total de 9.504 euros pels refugiats.

Col.laboracions especials
Volem senyalar que malgrat no formin part de Càritas Calella col·laborem en major o menor mesura amb d´altres projectes i entitats socials que creiem molt interesants com ara són: el Menjador Social Poble Nou, Horts Socials, L´Encenall o la Marató TV3.
També som membres de tots els Consells Municipals de caire social de la ciutat.

Com ens financem?
Fins avui no rebem cap tipus de subvenció. Tots els nostres recursos provenen de donatius. Habitualment fem tres col·lectes l´any: Corpus, Festa Major de la Minerva i Nadal. El darrer any 2017 vam aconseguir un pressupost de 65.000 euros, aquest proper 2018 comptem amb un d’uns 90.000.

Com pots col.laborar
És molt senzill:
– Donant roba en bon estat, o adquirint-ne, c/ Raval, 2 de dilluns a divendres de 10 a 13h
– Donant aliments bàsics, c/ Balmes141, els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 11.30h
– Donant diners, ES89 2100 0022 1802 0046 4177
– Donant temps, fes-te voluntari! Tel. 93 769 45 06, de 10 a 13h
Col·lectes
Nadal: 24 i 25 de desembre de 2018 Corpus: 2 i 3 de juny de 2018 Festa Major: 22 i 23 de setembre de 2018