2017: Torna la Processó de Setmana Santa a Calella després de quaranta anys

Calella va tornar a tenir el Divendres Sant del 2017 una Processó de Setmana Santa després de quaranta anys d’haver-la perdut. L’iniciativa va sorgir d’un grup de ciutadans vinculats a la parròquia que van trobar en el nou mossèn un bon acolliment i incentiu per recuperar l’acte religiós. Amb el nom de “Processó del Silenci i de la Llum”, la Processó va marxar pels carrers del centre de la ciutat “amb respecte i sobrietat”, tot seguint la tradició i el tarannà catalans.

Es van treure tres Passos amb les figures de la Creu, el Crist Jacent i la Mare de Déu dels Dolors, les dues primeres obra de l’artista local Jaume Martorell. De moment s’han creat dues confraries, una del Crist, on hi van participar majoritàriament homes, i la de la Mare de Déu, amb més presència de dones. També s’han adquirit dos malarmats (soldats romans). En la desfilada van col.laborar al voltant d’una vuitantena de persones, comptant també amb una desena de timbalers que marcaren el pas i l’espera.

Es va fer un recorregut curt pel casc antic que es va iniciar del portal gran de la parròquia, passant pel carrer Batlle, seguint pel carrer Jovara i Escola Pia i arribant a la plaça de l’Ajuntament, on els membres de l’entitat Atsoc van interpretar algunes peces del musical Jesucrist Superstar que havien estrenat al desembre a can Salom. S’esperava una processó modesta però va tenir prou èxit, molta gent s’hi va anar afegint en el darrer tram.

Es preveu que el proper any participaran més voluntaris i s’incorporaran noves figures. Jordi Martí, el responsable de la confraria, va destacar que la iniciativa no hauria tirat endavant sense l’entusiasme del nou rector, mossèn Cinto Busquet, que en tot moment els va animar a tirar endavant amb el projecte.

Tradició, no espectacle
El mossèn, al seu torn va apuntar que “Es tracta de recuperar una tradició, però en cap cas de repetir escenificacions que pertanyen a un passat superat del tot”, assegurant que a la Processó no hi han de tenir cabuda ni els encaputxats, ni els penitents descalços arrossegant cadenes. “No es busca fer espectacle del penediment, ni amagar les culpes, sinó recuperar una tradició catalana que a Calella es va celebrar durant molts anys i que encara avui és recordada”.

Vegeu l’entrevista a Ràdio Calella >>


Comparteix

També us pot interessar...