Concert de música tradicional sufí

Diumenge 20 d’octubre a les 17:30 h hem assistit a un concert d’un instrument molt especial, el tanbur, ancestral llaüt indoeuropeu, antecessor de la guitarra. En Xavier Muñoz, estudiós de la música i cultura tradicionals de l’antiga Pèrsia ens ha interpretat diverses peces de música sagrada kurda i de l’Iran, ritmes i compassos d’una profunda expressivitat, alguns dels quals acompanyats de poemes místics i de lloances al Creador. Més enllà d’un concert amb un instrument poc conegut, es tracta d’una antiga forma de pregària que pot esdevenir ben present si estem prou atents.

«Ostad Elahi (gran mestre inigualable del tanbur) considerava la música como un fenòmen esencialment espiritual i una eina per establir una conexió entre l’ànima i la Font de Vida, el Creador, sense limitar la música a un ús puramente estètic ni tenir en compte únicament els seus aspectes formals, sinó més aviat cercar d’escoltar aquests veritables sons que ens transporten a una dimensió més espiritual, i no com un objectiu en si mateix.»

És una música fresca i espontània que juga amb una base melòdica, el maqam (de quarts de to i tonalitats menors) amb improvisacions continuades que responen en part a l’ambient creat pels assistents. Aquest tipus de música és afí a l’espiritualitat dels sufís ascetes gnòstics islàmics de l’Orient Pròxim i fins a l’Índia, la majoria dels quals feien vida eremítica o la lliuràven a les arts musicals i poètiques agrupats en confraries.

En Xavier ens ha explicat una mica d’història d’aquests instruments i ens ha llegit alguns poemes de Rumi abans d’endinsar-se en aquestes exòtiques melodies. Ha estat una molt bona experiència.


Comparteix

També us pot interessar...