Carmelites de la Caritat Vedruna

La fundadora

La nostra Congregació va ser fundada per santa Joaquima de Vedruna el 1826. En un principi era dedicada a la cura dels malalts i a l’educació de les nenes de famílies amb pocs recursos.
Nascuda a Barcelona l’any 1786, mare i vídua jove, va viure a Vic i allà va iniciar la seva vocació. Va morir el 1854 deixant en marxa vint-i-sis comunitats i cent-cinquanta germanes. Avui són més de dues mil germanes i gairebé tres-centes comunitats arreu del món. Va ser canonitzada el 1959.

A Calella, l’Hospital

La nostra Congregació a Calella està íntimament lligada a la fundació de l’Hospital, seguint el carisma de la nostra fundadora, al servei dels més pobres.
Però no vam ser les primeres, el nostre Hospital té una llarga història, com molts altres hospitals de la comarca que van començar també al servei dels més pobres.
Del que coneixem de més antic consta que hi havia un matrimoni que es cuidava dels ingressats i que pernoctaven al centre, anomenats “els hospitalers“. Els frares Caputxins també hi habitaren un temps.

Ja ben entrat el segle XIX, l’Ajuntament de Calella va demanar a la nostra Germana General, la Germana Paula del Puig, nascuda a Malgrat de Mar, successora de santa Joaquima, que es fes càrrec de la direcció del Centre, fet realitat el Juny de 1866.
Des de l’inici les Germanes el van acceptar com un lloc idoni per oferir servei als desafavorits, acollint-el com si fos propi. Fins i tot treballaven per poder subsistir, planxant i cosint per la gent benestant de la Ciutat.
Des de l’any 1976, amb la vinguda del primer metge de guàrdia Dr. Ricard i la Gna. Dolors Pujol, es va començar a fer petites passes perquè es posés en marxa la modernització de l’Hospital.
Cal destacar que desde sempre els calellencs han mostrat gran estima´pel nostre Centre, col·laborant en petits serveis, però molt valuosos, com fer companyia als malalts, portar-los a la fira, passejar-los, o llegir-los el diari. O bé procurant recollir diners, fent campanyes per acabar la part nova o comprar estris i material per fer més fàcil la cura dels malalts.

Ara ja podem afirmar que amb l’ajuda de tots, tenim un Hospital Comarcal dels millors del seu entorn, sempre però els cabals escassos, ja ho diuen des d’antic, fins i tot els goigs de Sant Jaume…a qui estava dedicat el nostre Hospital.
Actualment som cinc les germanes de la Congregació que vivim en comunitat aquí a Calella i continuem amb el que podem en el servei a la nostra vocació.

Comparteix