Documental català-japonés a can Salom

Diumenge 16 de setembre a can Salom a les 5 de la tarda varem projectar una pel·lícula-documental de producció catalano-japonesa, Hirose-Montcada, que duia per títol “Xicoia”, creada a la primavera del 2017.

El seu director, Ichiro Hirose, vol amb aquesta seva primera pel·lícula, mostrar el Japó actual, modern i autèntic sense prejudicis ni estereotips, alhora que compenetrat amb el seu passat cultural i les creences religioses de diferents orígens. Un indret escaient per a les descobertes i el despertar espiritual de la jove protagonista catalana Ivana (Joana Bressan), que emprèn un viatge sobtat al Japó.

El nom de “Xicoia”, prové d’aquesta petita planta medicinal tan coneguda, també anomenada “dent de lleó” i que està extesa des de casa nostra fins el Japó, connectats geogràficament per Euràsia, passant per Rússia. Segons el director, un símbol de permanència i universalitat. També era el sobrenom afectuós amb que la mare de la Ivana la cridava quan era nena (en somnis i en un altre espai-temps): “xicoia!”.

La història de ficció enllaça amb un fet històric que va ocórrer fa 140 anys al Sud de França, la Catalunya Nord: en el poble d’Amélie les Bains (Banys i Palaldà) mor el jove samurai Kosaburo Nomura nascut a Okayama (Kazuya Ooiwa). Aquest fet relacionarà els dos pobles per sempre més i unirà els dos protagonistes en un encontre més enllà del temps present.

En el film hi apareix la natura esplèndida de l’oest del Japó, així com els paisatges de la Catalunya Nord. Tot plegat amarat de la música original del duet japonès “Jusqu’à grand-père” d’inspiració gypsy-jazz, de Toni Castells i de “Granados Piano” amb les interpretacions de la pianista Yoko Suzuki.

La pel·lícula dura 75 minuts, i té converses originals en català, japonès i anglès. La versió que ens porta l’Ichiro duu subtítols en anglès.

Hi va haver una breu presentació per part del director i Mossèn Cinto Busquet, qui ha viscut i s’ha format al Japó durant disset anys. Al final, la Marta, companya de l’Ichiro i juntament am ell ens van explicar alguns detalls de la pel.lícula.

Podeu veure un curt track de la promoció de la pel·lícula.


Comparteix

També us pot interessar...