Concert de música tradicional sufí

Diumenge 20 d’octubre a les 17:30 h esteu convidats a assistir a un concert d’un instrument molt especial, el tanbur, ancestral llaüt indoeuropeu, antecessor de la guitarra. En Xavier Muñoz, estudiós de la música i cultura tradicionals de l’antiga Pèrsia ens interpretarà diverses peces de música sagrada kurda i de l’Iran, ritmes i compassos d’una profunda expressivitat d’epopeies i lloances al Creador. Més enllà d’un concert amb un instrument poc conegut, es tracta d’una antiga forma de pregària que pot esdevenir ben present si estem prou atents.

«Ostad Elahi (gran mestre inigualable del tanbur) considerava la música como un fenòmen esencialment espiritual i una eina per establir una conexió entre l’ànima i la Font de Vida, el Creador, sense limitar la música a un ús puramente estètic ni tenir en compte únicament els seus aspectes formals, sinó més aviat cercar d’escoltar aquests veritables sons que ens transporten a una dimensió més espiritual, i no com un objectiu en si mateix.»

És una música fresca i espontània que juga amb una base melòdica, el maqam (de quarts de to i tonalitats menors) amb improvisacions continuades que responen en part a l’ambient creat pels assistents. Aquest tipus de música és afí a l’espiritualitat dels sufís ascetes gnòstics islàmics de l’Orient Pròxim i fins a l’Índia, la majoria dels quals feien vida eremítica o la lliuràven a les arts musicals i poètiques agrupats en confraries.

L’entrada tindrà un preu simbòlic de cinc euros perquè aquest estudiant pugui continuar investigant aquesta cultura que de ben segur té molt a aportar-nos.


També us pot interessar...