Capella de Sant Quirze i Sta. Julita

Al carrer Bartrina número 18 de Calella trobem aquesta antiga capella dedicada en el seu origen exclusivament a sant Elm, patró de mariners i navegants, des del 1476. Uns quants segles després, l’any 1798, s’hi van traslladar les relíquies dels patrons Sant Quirze i Santa Julita, venerats també a altres pobles de Catalunya, a la península i a Itàlia, i des d’aleshores se la coneix amb aquest nom. Santa Julita era la mare de sant Quirze, i a ambdós van morir com a màrtirs per mantenir la seva fe, essent el seu fill un infant de poca edat. Són patrons dels pobres, dels infants i dels serradors.

Aquesta capella va ser habilitada com a parròquia el 1528, any de l’emancipació eclesiàstica de Pineda, mentre es construïa la nova església de Santa Maria i Sant Nicolau. Va ser utilitzada també com a lloc de reunió del Comú quan encara no existia la Casa de la Vila i també va fer funcions d’escola durant alguns anys.

L’any 1936 la capella quedà greument afectada i va desaparèixer el seu valuós retaule gòtic. L’edifici, d’una nau, amb una capella lateral al costat de la sagristia, va ser restaurat el 1702. La seva façana, de senzilla factura, té el portal adovellat de punt rodó, campanaret d’espadanya i una fornícula central amb la imatge dels sants. L’aspecte actual és fruit de la reconstrucció portada a terme per l’arquitecte Jeroni Martorell a la segona meitat de la dècada de 1940.

Sant Quirze i Santa Julita són els patrons de la Festa Major petita de Calella, que se celebra el 16 de juny tradicionalment a dins aquesta capella. La darrera vegada fou al 2018 >>>, els anys següents, degut a la pandèmia s’ha celebrat a l’església de Santa Maria i Sant Nicolau.


També us pot interessar...